Algen- en mosbestrijding

Algen en mosbestrijding

Alg op het dak kan zich zeer snel vestigen en uitbreiden
Een zwaar bealgd dak heeft een te lange droogtijd. Het moet al een aantal dagen echt droog zijn (zonder dauw 's nachts) voordat het buitenoppervlak droog wordt. De alglaag krimpt tijdens het drogen. Er vormen zich scholletjes alg die ook de toplaag van het riet open trekken. Valt er nu een bui dan zal het regenwater zeer diep in het riet doordringen. De algen nemen in de regen weer vocht op. Het oppervlak sluit zich. Het dak is zeer diep nat, heeft nu een extreem lange droogtijd en zal zeer snel verder achteruit gaan. 1 jaar in deze staat en het dak kan tot de gaarde (10 tot 15 cm riet) verspochten zijn. Het is zelfs de vraag of de daken nog te redden zijn. In dit geval had het dak dus twee jaar eerder geschoond moeten worden.  

Algenbestrijding
Algen kunnen bestreden worden door het dak te laten behandelen met een algenbestrijdingsmiddel. Er zijn meerdere middelen op de markt die vrijwel allemaal uit kwaternaire ammoniumverbindingen bestaan (kwats). Het is raadzaam een algenbestrijdingsmiddel door uw rietdekker of door een in algenbestrijding op rieten daken gespecialiseerd bedrijf  uit te laten voeren. Zij hebben ruime ervaring en weten wat voor uw dak het beste zal zijn.

Algenbestrijdingsmiddelen werken curatief. Dat wil zeggen dat er algen aanwezig moeten zijn wil het product zijn werk kunnen doen. Het is raadzaam De algen nemen het middel op waarna de celwanden door het middel kapot gemaakt worden. Een dak preventief behandelen met een algenbestrijdingsmiddel lijkt het dak schoner te houden maar kan er tegelijk voor zorgen dat het dak overmatig belast wordt met stikstof waardoor schimmels zich sneller zullen manifesteren. 

Alleen de daken die groen beginnen uit te slaan worden bij droog weer met een algenbestrijdingsmiddel behandeld. De oplossing wordt over het dak gesproeid. De middelen zijn zo weinig giftig dat het dak ongeveer een half uur nat moet blijven om te zorgen dat de algen genoeg van het middel opnemen om ook daadwerkelijk af te sterven. Er moet minimaal 1 liter/m2 op het dak worden aangebracht. Dit doodt de algen waardoor het dak gemiddeld droger blijft en dus de schimmels minder kans krijgen zich te ontwikkelen. 
Deze behandeling wordt op het groot onderhoud en op de levensduur van het dak zonder meer terug verdiend (het dak gaat 10 tot 15 jaar langer mee dan wanneer de algen niet weggehaald zouden worden). Het betere uiterlijk is een extra bonus.

Mos op het dak
Er zijn veel soorten mos. En wat het rieten dak betreft, is het ene mos het andere niet. Mos is niet zo schadelijk als algen omdat mossen geen afsluitende laag vormen. De invloed van mos op de droogtijd van het riet is daardoor minder dan de (negatieve) invloed van algen. Moet een dak schoongemaakt worden, vrij van mos, dan kan dit niet door even snel chemisch te bestrijden, mos moet altijd handmatig verwijderd worden.
Het schoonmaken van een dak.
Is een dak al behoorlijk zwaar bealgt en/of bemost dan moet het dak schoongemaakt worden. Dan kan met een heggenschaar, (scheren) of met een drijfbord (nakloppen). Heeft het riet onder het alg of mos ook al geleden dan kan het verstandig zijn om ook een laagje riet eraf te halen.  De rietdekker moet daarbij zeer voorzichtig te werk gaan. Hij haalt er voorzichtig, zo weinig mogelijk vanaf. Het dak kan daarna weer drogen, de versnelde achteruitgang is stopgezet.

Contactgegevens

Pletterij 1c
2211 JT  Noordwijkerhout

Leo 06 - 559 22 328
Bas 06 - 461 05 369
info@vandijk-rietdekkers.nl

Postadres:
Duinweg 135
2204 AT  Noordwijk